Китай изтегля $8 млрд. от свободния пазар

Пекин се опитва да ограничи бума на сенчестото банкиране и набъбналото кредитиране

3578 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Китайската централна банка изтегли почти 8 млрд. долара (4.7 млрд. паунда) от финансовите пазари, в опит да поеме контрола върху кредитирането в страната, съобщава BBC News.

Народната банка на Китай направи това чрез емисия на 14-дневни бондове за обратно изкупуване на облигации, познати още като форуърдни репо-сделки. За пръв път от юни 2013 г. насам банката е използвала репо-сделките, въпреки че наскоро Китай отчете необичайно силни икономически показатели.

Китайските акции обаче се сринаха в Шанхай. Според цитирания от агенция Reuters трейдър в Китайската търговска банка в Шанхай, с този ход регулаторът "изпрати силен сигнал към пазарите, че централната банка не е склонна да дава заеми с лекота ". "Ако условията на финансовия пазар останат такава помия, Централната банка може дори да увеличи усилията си, за да обере излишъците от борсите", каза той.

За целта Китай вече "изсмуква" обратно свободните си парични потоци от операциите на открития пазар, за да намали рисковете от сенчестата банкова система и неофициално кредитиране на фирмите. Сенчестото банкиране е обявено за основен риск за бъдещия растеж на Китай, поради опасността от набъбване на големи междуфирмени задължения, обобщава
BBC.  

 

 

Подкрепи Economic.bg