Китай прави най-дългия подводен тунел в света

Той ще е 123 км и ще струва над 36 млрд. долара

308 ~ 1 мин. четене

Китай подготвя проект за най-дългия в света подводен тунел. Той ще бъде представен за одобрение на правителството до април. Това съобщи Ройтерс, цитирайки информация на в. "Чайна дейли". 

Тунелът ще бъде дълъг 123 кмкоето е над два пъти повече от дължината на настоящия рекордьор – тунелът, свързващ японските острови Хокайдо и Хоншу. 

Китайският тунел трябва бъде завършен до 2026 г. Той ще тръгва от пристанищния град Далиан в североизточната провинция Ляонин и ще стига до град Янтай в източната провинция Шандун. Пътуването през него ще трае около час. Сега между двата града се плава осем часа с ферибот. 

Китай обяви плановете си за построяването на тунела през 1994 г. Прогнозната цена на съоръжението тогава беше 10 млрд. долара, а срокът за изграждането му – до 2010 г. 

20 години обаче проектът боксуваше във фазата на планирането.

Сега цената му вече е скочила на 220 млрд. юана (36,3 млрд. долара). Проучването дали проектът ще може да се осъществи ще отнеме две-три години. 

Най-дългият тунел в света, японският "Сейкан", е с дължина от 54 км. Той влезе в експлоатация през 1988 г. след строителни дейности, продължили над две десетилетия. 

Европейският рекордьор – тунелът под Ламанша, е дълъг около 51 км.

Подкрепи Economic.bg