Ползвали сме по-малко ток през февруари

ЧЕЗ отчита 5% намаление на консумацията на електроенергия

Заради топлото време

72 ~ 1 мин. четене

Консумацията на електроенергия в Западна България е намаляла с 5% през първата седмица на февруари 2014 г. спрямо предишната седмица. Данните на ЧЕЗ Разпределение България показват, че средните товари по електроразпределителната мрежа са спаднали от 1803 Мвт за седмицата от 27.02.2014 г. до 2.02.2014 г. до 1704 Мвт през следващите седем дни. Основна причина за по-малкото потребление е тенденцията за затопляне на времето.

"Традиционно много от нашите клиенти използват електроенергия за отопление през зимата, което се отразява на сметките. Но когато времето го позволява, всеки от нас може да намали температурата на отоплителните си уреди и по този начин да спести средства и да бъде по-отговорен към природата," заяви Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Изследванията на софийската енергийна агенция СОФЕНА показват, че над 70% от сметката на четиричленно домакинство през зимните месеци е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

В услуга на клиентите ЧЕЗ удължи двойно срока за безлихвено плащане на сметките за електроенергия от 10 на 20 дни и въведе гъвкави схеми на разсрочване. Потребителите могат да се възползват и от новата услуга "Персонален съветник", която предлага индивидуални варианти за разсрочено плащане.

Подкрепи Economic.bg