Оскъпиха с $200 млн. отсечка от "Москва-Санкт Петербург"

$2,5 млн. е сумата, с която е оскъпен всеки километър от скандалната отсечка, възмутила и еколозите в Русия

Когато няма Еврокомисия...

3863 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

С колосалните 6,6 млрд. рубли (над 200 млн. долара) е завишена цената на първата отсечка на скоростната автомагистрала Москва – Санкт-Петербург, установи Сметната палата на Руската федерация.

Руската служба на BBC (Би Би Си Russian) акцентира на факта, че става дума само за отсечката / лота между 258 и 334 км, което означава, че стойността на всеки от 76-те км е завишена с около 2,5 млн. долара.

По този начин скандалното завишаване на цените на автомагистралите в България и Румъния под строгия поглед на Европейската комисия (ЕК) изглежда като детска забава. 

От проверката на контролната институция става ясно, че одитен доклад е разкрил сред многобройните грешки в дългосрочното инвестиционно решение и тази за цената.

Пътят, който дори е магистрала с по 6 ленти в едната посока, а само скоростно шосе между новата и старата столици на Русия по проект има дължина от 700 км и се изгражда успоредно със съществуващото федерално трасе M-10. Скоростният път „Москва – Санкт-Петербург” е разделен на 8 лота (отсечки), като едва два от тях се строят в настоящия момент.

Проектът на скоростния път минава през скандалноизвестната Химкинска гора, предизвикала вълна от протести на руските еколози и обществени организации.

Върховният съд на Руската федерация призна за законно разпореждането на правителството за заделяне на над 144 хектара гора за прокарване на трасето.

 

Подкрепи Economic.bg