Китай съживява икономиката със строеж на пътища

Правителството ще се опита задържи икономическия ръст като строи всякакъв вид пътища

336 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Китайското правителство е одобрило строежа на 2 018 км. пътища, като целта на проекта е да се съживи икономиката, която през изминалото тримесечие регистрира най-слабия си ръст за последните три години. Според информацията на Bloomberg, планът на правителството включва строежи на магистрали, водни пътища, метро и пристанища.

"Политиката на Пекин е да увеличи инвестициите в инфраструктурни проекти, за да задържи растежа", коментира Чу Хонгбин, икономист в HSBC. "Очакваме процеса да генерира умерено възстановяване на ръста през следващите месеци", добавя той.

Според правителствената информация ще бъдат построени 25 нови метра на стойност 800 млрд. юана (127 млрд. долара). Разходите по програмата на правителството ще започнат през второто тримесечие на тази година и ще продължат до 2018 г.

"Вярваме, че тези икономически стимули са стъпка във вярната посока", коментира Лу Тинг от Bank of America в Хонконг. "Строежът на жилища и градска инфраструктура са двата най-добри начина да се задържат цените на имотите, да се увеличи урбанизацията и да се повиши благосъстоянието на хората", добавя той.

Правителството ще инвестира 496 млрд. юана в изграждането на железопътна инфраструктура.

Подкрепи Economic.bg