Китай възразява срещу среща на Далай Лама с Обама

И този път Пекин през МВнР заплашва с "влошаване на китайско-американските отношения"

136 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министерството на външните работи (МВнР) на Китайската народна република (КНР) изрази протест срещу насрочената за днес среща на президента Барак Обама с Далай Лама XIV.

“Ние изразяваме във връзка с това дълбока озадаченост и вече отправихме сериозна забележка към американската страна по този повод”, заяви говорителят на китайското МВнР Хуа Чунин, цитирана от „Интерфакс Религия”.

Според думите й всичко, което касае Тибет, се отнася към вътрешните работи на Китай и „никакви държави нямат право да се месят”. „Това, че американската страна организира среща на своя ръководител с Далай Лама, е груба намеса във вътрешните работи на КНР, сериозно нарушение на нормите на международните отношения и ще нанесе големи щети на китайско-американските отношения”, предупреди говорителката.

„Ние призоваваме САЩ в правилна посока да подхождат към китайско-американските отношения, незабавно да отменят срещата на американския ръководител с Далай Лама и да не предоставят на Далай Лама трибуна в САЩ за водене на антикитайска дейност, насочена на разцепване на КНР”, зачви още Хуа Чунин.

Новинарският сайт Newsru.com припомня, че предишната среща между Барак Обама и Далай Лама се състоя през юли 2011 г. Тогава американският държавен глава се изказа в подкрепа на запазването на религиозните, културните и лингвистически особености на Тибет и тибетския народ в целия свят, както и подчерта значението на защита на правата на тибетците в Китай. Тогава Барак Обама също така се преклони пред Далай Лама за неговата привързаност към ненасилствени действия и диалога с Китай. Въпреки това Обама каза тогава, че САЩ смятат Тибет за част от Китай. Първата среща на американския президент с Далай Лама е била през февруари 2010 г., като на нея се обсъждаха въпросите на война, мир и религиозна война.

Подкрепи Economic.bg