Китай забрани покупката на iPad и MacBook с държавни пари

Решението е продиктувано от опасения за сигурността на информацията

Китай забрани покупката на iPad и MacBook с държавни пари
3710 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Китайското правителство е забранила продуктите на Apple iPad и MacBook да бъдат закупувани с бюджетни средства, пише Bloomberg. Според източници на информационната агенция, забраната е продиктувана от съображения за сигурност на информацията.

Общо десет модела на компанията, които попадаха в списъците за обществени поръчки за юни са отпаднали в последствие. Какви продукти могат да бъдат закупувани с публични средства се решава от Националната комисия за реформи и развитие и финансовото министерство. Забраната ще се отнася до структурите на Комунистическата партия, министерствата и регионалните правителства.

Това далеч не е първата компания засегната от засилващите се скандали за кибер шпионаж между Китай и САЩ. Преди това бе забранено на институции да закупуват антивирусен софтуер от Symantec и Kaspersky, a технологичният гигант Microsoft бе отстранен от поръчки за енергийно ефективни компютри. Напрежението между двата икономически гиганта се повиши след миналогодишните разкрития на Едуард Сноудън за шпионската програма на Националната агенция за сигурност на САЩ. През май бяха повдигнати щатски обвинения към петима китайски офицери за „кражби на корпоративни тайни”.          

„Когато държавата спре покупките на точно определени продукти, то тя изпраща силен сигнал към бизнеса. Китайското правителство иска да се подсигури, че компании отвъд океана нямат твърде голямо влияние в страната”, коментира Марк По, анализатор към UOB Kay Hian.

Китайският пазар е формирал близо 16% от приходите на Apple за последното тримесечие, възлизащи на 37,4 млрд. долара. Продажбите на iPad в най-големия световен пазар са скочили с над 50% на годишна база, а тези на MacBook - с 39%  

Коментари: 0