Китайска компания обяви Siri на Apple за крадена технология

Zhizhen Network Technology иска да забрани на Apple да продава в Китай продукти, които използват Siri

Автор: Божидара Иванова

Китайската компания Zhizhen Network Technology обяви гласовият асистент Siri на Apple за крадена технология, съобщи онлайн изданието Business Insider. Китайската компания твърди, че е подала документи за патентоване на гласова технология с името Xiao I Robot още през 2004г., а две години по-късно е получила и самия патент.

През 2007 г. започва работата по Siri, а през 2011г. компанията я е представила официално. В съдебния иск, подаден от Zhizhen Network Technology, компанията иска да забрани на Apple да продава в Китай продукти, които използват Siri.

Очаква се съдът да потвърди жалбата, подадена от компанията за основателна. Zhizhen не изключва възможността за извънсъдебно споразумение. От друга страна адвокатите на Apple смятат, че макар и да функционират по сходен начин двете системи, технологията им на работа е различна.

Продуктите на Apple са доста популярни в Китай. Страната е един от най-големите им пазари. Но в последно време китайски компании често завеждат дела срещу технологичния гигант.

Коментари: 0