Политическата нестабилност в Португалия свали еврото

Американският долар остава стабилен преди заседанията на централните банки в Европа

Политическата нестабилност в Португалия тежи на единната валута и породи рязък спад в евро/йена, което от своя страна доведе до покачване на японската валута в кросовете, въпреки че силата й като че ли изглежда се изчерпа. Доларът е стабилен, отстъпвайки вчера печалбите заради закриване на дълги позиции преди американските пазари да започнат почивка днес.

Доларът остава силен, докато инвеститорите изчакват потенциално задвижващи пазарите събития, в това число заседанието на ЕЦБ и доклада за заетостта в САЩ.

Евро/долар е на 1.2996 след спад вчера до 1.2923, което е най-слаба стойност след края на месец май и която дойде заради скока на доходността по португалските облигации. Десет годишните книжа се изстреляха с доходност над 8%, а фондовия пазар в Португалия се срина с 5% при опасенията за бързи избори, които могат да попречат на излизането на Лисабон следващата година от спасителния план на ЕС и МВФ.

Докато кризата остава ограничена в Португалия, влиянието върху по-широките пазари ще бъде ограничено, но ако тя засегне Италия и Испания ще има големи проблеми, тъй като е малко вероятно Германия да предложи силна подкрепа преди нейните избори през септември.

Като цяло на пазарите е налице предпазливост преди заседанията на централните банки в еврозоната и Великобритания и при силната чувствителност към политиката на Федералния резерв. По-късно днес не се очакват промени от ЕЦБ, но скока на доходността в Португалия и другите периферни икономики ще накара председателя Марио Драги да бъде предпазлив в изказванията си. Днес АЦБ ще проведе първото си заседание под ръководството на новия председател Марк Карни, който зае поста преди само една седмица. Има известни спекулации, че той ще скъса с традицията и ще направи изявление дори ако банката не предприеме действия.

Леко покачване на доходността по облигациите даде подкрепа на долара, докато данните от американската икономика бяха толкова смесени, че не дадоха насока кога ФЕД може да започне да намалява покупките си на активи. По-важен разбира се е утре излизащия доклад за трудовата заетост, а на пазарите се спекулира с тенденцията му да разочарова през юни. През последните 16 години в 75% от случаите доклада излиза през юни под първоначалните очаквания и средно със 70 000 по-малко създадени работни места. В допълнение в четири от последните пет случая през юни е налице по-слаб от прогнозираното резултат. Прогнозите сега се простират за резултат от 125 000 до 220 000 като средните оценки дават 165 000 нови работни места.

Зелените пари спадат срещу йената, която се възползва от търсенето на сигурност от инвеститорите заради проблемите в Европа. На японската валута помогнаха и събитията в Египет, където въоръжени формирования свалиха президента Мохамед Мурси. Долар/йена е 99.78 и почти на нивата на затваряне вчера в Ню Йорк след 5-седмичен връх през деня на 100.86.

Австралийският долар скочи след изказването на вицепрезидента на централната банка Филип Лоу, че пазара не е разтълкувал правилно коментарите на председателя на банката предишния ден. Неговият шеф Глен Стивънс изненада дилърите като каза че управителния съвет на банката е обмислял много дълго време преди да реши да запази лихвите без промяна по-рано през седмицата. Това породи спекулации, че банката е било много близо до ново намаление на лихвите. Днес австралийският долар е на 0.9108 срещу американския си съименник след новото 3-годишно дъно вчера на 0.9036, което дойде заради засилените залози за намаление на лихвите през следващия месец.

Втори ден на растеж за златото

Златото нараства за втори пореден ден, тъй като страховете в Европа и Египет доведоха до покупки търсещи сигурност. Настроенията обаче остават предпазливи преди данните за трудовата заетост в САЩ, които могат да определят бъдещите действия на Федералния резерв по отношение на стимулите.

Жълтият метал нараства с 2% тази седмица след като отчете най-голямо тримесечно поевтиняване в историята. За покачването през тази седмица помагат и покриването на къси позиции, както и спекулативните покупки.

През последните два дни силата на златото идва от политическата несигурност в Португалия, където разговорите за бъдещето на кабинета заплашват да възобновят кризата в еврозоната. Премахването от власт на египетския президент Мохамед Мурси от армията също дава сила на златото. Ситуацията е на типични покупки търсещи сигурност, но дали растежа ще продължи е неизвестно, тъй като доклада за заетостта в САЩ е важен за златото. Той излиза утре и може да определи кога ФЕД ще започне да намалява месечните си стимули от покупки на облигации за 85 милиарда долара. Инвеститорите в момента избягват търговията и заради официалния празник Деня на независимостта в САЩ.

Спот цената нарасна минимално и е 1253 долара за тройунция при растеж вчера с 1%. Златото се срина рязко след изказването през миналия месец на председателя на ФЕД Бен Бернанке, че ако възстановяването на икономиката остане достатъчно силно, то централната банка ще започне да оттегля стимулите през следващите месеци и вероятно ще ги спре напълно до средата на 2014 година. Това доведе до почти 3-годишно дъно от 1180.71 долара през миналата седмица, което се равнява на обезценка от 25% от началото на годината.

Въпреки по-ниските цени, физическото търсене не е толкова силно, колкото се очакваше. Търсенето на злато от Индия, която е най-големия купувач на метала в света, остава слабо, докато поевтиняването на рупията повиши местните цени при рестрикциите от централната банка за внос на златото. В Китай, потребителите са отблъснати от страховете за кредитна криза и изчакват нов спад на цената.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0