Китайските разходи за отбрана нараснали с 11.2%

На въоръжение в страната са близо 1.5 млн. души

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Разходите за военно дело в Китай са се повишили с 11.2% през 2012 г. до 100 млрд. долара, предаде ВВС. Това стана ясно от огласяването на структурата на въоръжените сили и броя на бойците на активна служба на азиатската страна, което според местните държавни медии става за първи път.

Документът, който е осмият издаден от 1998 г. насам, подчертава, че Пекин е изправен пред многобройни и сложни заплахи за сигурността си и трябва да защитава националното си единство и интегритет, както и интересите на развитието си. Въпреки това, КНР декларира „непоклатимата си национална решимост за развитие по пътя на мира“.

Т.нар. „Бяла книга“ критикува САЩ а стратегията на Вашингтон в Азиатско-тихоокеанския район с укрепването на свои военни съюзи, което често създава напрежение в ситуацията там. САЩ увеличиха военното си присъствие в Азия през последните години като част от обявения от Барак Обама „завой към Азия“. Документът критикува и Япония за създаване на напрежение по въпроса за островите Дяою (според Токио - Сенкаку). Те са под контрола на Япония, но претенции към тях имат както Китай, така и Тайван.

Според агенция Синхуа за първи път този документ разкрива публично в детайли структурата на китайските въоръжени сили. Армията е разделена на 18 корпуса със седем регионални военни командвания - Пекин, Нанкин, Чънду, Гуанджоу, Шънян, Ланджоу и Дзинан. Пехотата наброява 850 хил. бойци, а под пагон във ВМС и ВВС съответно са 235 хил. и 398 хил.

Пекин обръща особено внимание на „сепаратистките сили на Тайван“ и заплахата от техните действия. Островът е независим от 1950 г., но Пекин винаги е гледал на него като на бунтовен регион, който трябва да се обедини с родината-майка - ако трябва и със сила.  

Подкрепи Economic.bg