Китайското производство достигна двугодишен връх

Политиката, насочена към малките и средни компании, повиши активността им

Китайското производство достигна двугодишен връх
144 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Промишленото производство нарасна през юли с най-бързия си темп от над две години. Това е сигнал, че правителствената политика дава резултат и растежът е укрепен устойчиво, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърските покупки, изчисляван от Националното статистическо бюро възлезе на 51,7, при предварителни прогнози за 51,4 и стойност за юни от 51. Индексът за малките производители за първи път от 2012 г. надвиши 50. Новината е поредна добра за световните пазари, след като САЩ обявиха ръст от 4% през второто тримесечие.

„Правителството вложи много усилия да насочи по-свободната си парична политика към малките и средни предприятия. Растежът вече се стабилизира и през втората половина на годината кабинетът ще може да се фокусира към намеренията си за реформи“, коментира Чан Джиан, главен икономист за Китай в Barclays, Хонконг.

MSCI индексът на водещи компании в Азиатско-тихоокеанския регион се понижи, водейки до първи седмичен спад от три седмици насам. Стойността се понижи с 0,7% в 12ч. токийско време. Реакцията бе продиктувана от по-слабото представяне на американските акции по-рано. Инвеститорите зад океана не приеха добре данните за по-слаби печалби и опасенията за състоянието на кредитния пазар.

Shanghai Composite, който достигна най-високото си ниво от седем месеца насам вчера, днес добави още 0,1% в началото на търговията, движейки се от оптимизма, че правителствените стимули дават резултати.

Коментари: 0