Клинтън, Хилъри Клинтън

Съпругата на бившия президент Бил Клинтън продължава политическата си кариера като излиза от сянката на своя съпруг

Хилъри Клинтън е родена на 26 октомври 1947 г. в Чикаго и израства в Парк Ридж, Илинойс, живописно предградие, разположено на 15 мили северозападно от центъра на Чикаго. Тя е най-голямата дъщеря на Хю Родам, проспериращ собственик на магазин за платове и Дороти Ема Хауъл Родам. Хилъри има двама по-малки братя - Хю младши роден през 1950 г. и Антъни роден през 1954 г.

Омъжва се за Бил Клинтън през 1975 г. и е първата дама на САЩ в периода 1993-2001 г. В следващите 8 години е сенатор, а от 2009 г.е Държавен секретар. По време на първичните избори на Демократите през 2008 г. тя обяви плановете си да се кандидатира за президент, въпреки че по-голямата част от делегатите вече бяха обявили подкрепата си за Барак Обама. След като той печели националните избори, я назначава за държавен секретар.

Като млада Хилъри Родам е активна при млади републикански групи и агитира за кандидата за президент на републиканците Бари Голдуотър през 1964. Тя е вдъхновена да работи под някаква форма в услуга на обществото, след като чува реч на Мартин Лутър Кинг в Чикаго и става демократ през 1968 г.

Хилари е приета в Уелсли Колидж. Като студентка е активна в политиката и е избрана за старши президент на класа, преди да се дипломира през 1969 г. Тогава тя влиза в Yale Law School, където се срещна с Бил Клинтън. Завършва с отличие през 1973 г. След това прекарва една следдипломна години в изучаване на медицина в Yale Child Study Center.

Хилъри работи различни неща през летата си като студент. През 1971 г. посещава за първи път Вашингтон, за да работи в подкомисията за работа на имигрантите, оглавявана от американския сенатор Уолтър Мондейл. През лятото на 1972 г. работи в западните щати за кампанията на кандидат-президента на Демократите Джордж Макгавърн.

През пролетта на 1974 г. Клинтън става член на персонала за разселдване на президентския импийчмънт като консултант на съдебната комисия на Камарата на представителите по време на скандала "Уотъргейт". След като президентът Ричард Никсън подава оставка през август, тя става член на академичния състав на Арканзаския университет във Файетвил, където нейният съученик от и приятел Бил Клинтън също преподава.

Хилъри се омъжва за Бил Клинтън на 11 октомври 1975 г., в дома си във Файетвил. Преди да й предложи брак, Клинтън тайно купува малка къща, която Хилъри по-рано е казала, че много харесва. Когато й предлага брак и тя приема, той й разкрива, че е собственик на къщата. Дъщеря им Челси Виктория, е роден на 27 февруари 1980.

През 1976 г. Хилъри Клинтън работи за успешната кампания за президент на Джими Картър, докато съпругът й Бил е избран за главен прокурор. Той е избран за губернатор през 1978 г. на 32 години. Губи следващите избри през 1980 г., но отново печели през 1982 г., 1984 г., 1986 г. (когато срокът на мандата бива увеличен от 2 на 4 години) и 1990 г.

Хилъри се присъединява към Rose Law Firm в Литъл Рок, а през 1977 г. е назначена за директор, на непълно работно време в Legal Services Corporation към президента Картър.

Като първа дама на Арканзас в продължение на десетина години (1979-1981, 1983-1992), тя председателства Комитета по образователни стандарти в Арканзас    , съосновател е на Адвокати за деца и семейства в Арканзас и участва в бордовете на болница в Арканзас и Фонд за защита на деца.

Тя също участва в бордовете на TCBY и Wal-Mart. През 1988 и 1991 г., The National Law Journal я обявява за един от 100-те най-влиятелни адвокати в Америка. По време на президентската кампания през 1992 г., тя се очертава като динамичен и ценен партньор на съпруга си и като президент той я поставя начело на работната група за изготвянето на плана за реформата в здравеопазването (1993 г.). Скандалният план на комисията е отложен и никога не влиза в действие. Той е бил изоставен през септември 1994 г.

През този период тя и нейният съпруг са инвестирали в Whitewater - проект за недвижими имоти. Банката по проекта - Morgan Guaranty Savings and Loan фалира и струва на федералното правителство $ 73 милиона. Whitewater по-късно става обект на изслушвания в Конгреса и независимо разследване.

През 1998 г. Белият дом е разтресен от секс скандала с Моника Люински. Хилъри публично подкрепя съпруга си, но е възнамерявала да прекрати брака си. Бил Клинтън е заплашен с импийчмънт, но Сенатът не успява да докаже категорично вината му и той остава в кабинета.

Хилъри решава, че ще се опита да се добере до място в  Сената от Ню Йорк, който пост се държи от Даниел Патрик Мойнихан. Той се пенсионира след четири мандата. Въпреки проблемите по-рано, Клинтън изненадващо побеждава популярния републиканец Рик Лацио със значителна преднина - 55-43%. Тя става първата съпруга на президент, която е избрана за член на Сената. Тя е преизбрана лесно през ноември 2006 г.

В началото на 2007 г. Хилъри Клинтън обявява плановете си да стане първата жена президент на САЩ. През 2008 г. на първичните избори на Демократите Клинтън обявява кандидатурата си.

Малко след като Обама спечели президентските избори в САЩ я номинира за държавен секретар в кабинета си. Тя приема номинацията и е официално одобрена на 21 януари 2009 г. Въпреки че Обама спечели втори мандат в Белия дом, Клинтън обяви, че ще се оттегли от поста през януари. Основен кандидат за неин приемник е сенаторът Джон Кери, който е председател на сенатската комисия по външна политика.

Коментари: 0