Клисарова: Помагането на бежанци не е задължително

По думите на образователният министър обучението на сирийските деца се организира от интеграционни центрове

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Трябва да помагаме на бежанците и е хубаво нашите деца да се включат в тази помощ, но това в никакъв случай не е задължително”. Това заяви образователният министър Анелия Клисарова във връзка с разпространена информация, че ведомството е разпространило писмо до регионалните инспекторати, с което се разпорежда събиране на средства и дрехи от децата в помощ на бежанците, предаде bTV. 

Клисарова обясни, че обучението на сирийските деца се организира от интеграционни центрове. Тя поясни, че до преди седмица в тези центрове са регистрирани 138 деца, които започват обучението си на български език.

„По правило децата отиват в интеграционните центрове, 6 месеца изучават български език, а след това биват интегрирани към българските училища. МОН оказва абсолютно съдействие на тези центрове ", добави още образователният министър. 

Клисарова подчерта, че подготвяните промени е закона за професионално образование и обучение ще бъдат готови до 15 ноември и ще влязат в парламента. По думите й в проекта е предвидено въвеждане на кредитна система на обучение и на модулно обучение.

„Бизнесът трябва да промени мисленето си и, ако иска качествени служители и работници, да участва в подготовката им”, каза министърът. Тя посочи, че МОН води разговори в тази посока с Българската стопанска камара и Занаятчийската камара.

Подкрепи Economic.bg