Кметове и Енерго обсъждат подобряване на електро мрежата

За година са необходими 151 млн. лева инвестиции в съоръженията в Западна България

6950 ~ 2 мин. четене

ЧЕЗ и Националното сдружение на общините в България обсъдиха вчера вариантите за бъдещо ползотворно сътрудничество. По време на дискусията бяха разгледани плановете на компанията за нови инвестиции в рехабилитация, развитие и модернизиране на електроразпределителната мрежа в общините в Западна България, съобщиха от енергийното дружество.

„Най-важната ни цел е да подобряваме качеството на услугата и да гарантираме сигурност и удобство за нашите клиенти. Вярваме, че един от начините да постигнем това, е чрез затвърждаване на отношенията на дългосрочно сътрудничество с местните власти, които винаги са били наш добър партньор”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Основна тема на срещата е била необходимостта от увеличаване на инвестициите в електроразпределителната мрежа. Досега през първите три години от регулаторния период 2008-2013 г. ЧЕЗ е инвестирала средно годишно по 71 млн. лв. Миналата година обемът на инвестициите на дружеството е 111 млн. лв.

Тези обеми обаче са недостатъчни, за да се реализират най-неотложните проекти, да се модернизира и разшири мрежата. За предстоящата ценова година от 1 юли 2012 г. до 1 юли 2013 г., на ЧЕЗ са необходими инвестиции в размер на 151 млн. лева.

По време на срещата е било обсъдено и сътрудничеството между ЧЕЗ и общините в областта на енергийната ефективност. С изпълнението на проекта "Енергиен мениджмънт в общините“ през тази година ЧЕЗ насърчава устойчивото енергийно планиране и осъществява сътрудничество с местните  власти на територията на Западна България.

На срещата вчера от страна на ЧЕЗ са присъствали регионалният мениджър за България Петър Докладал, Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България, Жанна Пехливанова, директор „Продажби“, ЧЕЗ Електро България и Радослав Димитров, директор „Обслужване на клиенти”, ЧЕЗ България.

От Националното сдружение на общините в България са присъствали Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ, Емил Савов, заместник изпълнителен директор на сдружението, Благой Станчев, парламентарен секретар на НСОРБ, Иван Аспарухов, член на УС на НСОРБ и кмет на община Мездра, Георги Валентинов, зам.-кмет на община Мездра.  

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg