Княжество Монако разширява територията си

Малката страна има доста гъст градски пейзаж заради безразборното изникване на високи кули

3659 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Княжество Монако ще разшири територията си, като създаде полуостров в морето с размери 5 на 6 хектара. Това съобщи в интервю принц Албер II, предаде АFP.

Полуостровът ще се намира близо до Грималди форум, голям конгресен център на брега на морето. „Реших да започна проекта за разширяване в морето на изток от княжеството, след като изследвах различни хипотези от 2008 г. насам", съобщи монакският монарх.

Принц Албер уточни, че в бъдеще ще бъдат обсъждани и други строежи в морето. В края на 2008 г. той спря голям проект за разширяване в морето върху 10 хектара, които можеха да приемат 3000 жители. Мотивът беше икономическата криза, но също и близостта до морски резерват, което щеше да предизвика гнева на природозащитниците. 

„Ще внимаваме много този проект да спазва силните екологични ограничения както по време на строежа, така и след това по време на експлоатацията на новосъздадените повърхности”, уточни принц Албер II. 

Малката страна има доста гъст градски пейзаж заради безразборното изникване на високи кули. Те са плод главно на широкото строителство по времето на принц Рение от края на 50-те години на изминалия век, които му спечелиха прозвището „принцът строител”. 

Подкрепи Economic.bg