Колите да се прехвърлят без нотариус, реши правителството

Кабинетът прие втория пакет за намаляване на административната тежест, в който са записани 89 мерки

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Въвеждането на европейската практика покупко-продажбата на превозни средства да става без нотариална заверка одобри на днешното си заседание правителството на Пламен Орешарски. Предложението е част от втория пакет мерки за намаляване на регулаторната тежест, става ясно от решенията на Министерски съвет.

Освен отпадане на изискването за нотариална заверка при прехвърлянето на кола, с втория пакет мерки се предвижда премахване на регулаторни режими, намаляване на броя на изискуемите документи, намаляване на размера на такси, съкращаване на сроковете за предоставяне на услуги и разширяване на възможностите за подаване на документи по електронен път.

Ефектът от реализацията на втория пакет мерки за намаляване на административната тежест се изразява в отпадане или преминаване в регистрационни на 12 режима, намаляване на сроковете по 14 режима, намаляване на таксите по девет режима, намаляване на документите по 34 режима, разширяване на каналите за достъп до услугата на пет режима, намаляване на задълженията за информиране по седем режима и опростяване на процедурите по 14 режима.

Подкрепи Economic.bg