Компромисна сделка за единния банков надзор

Законодателството трябва да е готово до 1 януари 2013 г.

72 ~ 1 мин. четене

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха за постепенното въвеждане на единен надзорен орган за банките в Еврозоната през следващата година, с което достигнаха до компромисна сделка, коментира BBC. Законодателната рамка ще да бъде договорена между държавите-членки до 1 януари 2013 г., с което на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде дадена възможност да се намеси във всяка финансова институция в рамките 17-членния валутен съюз.

Сделката изглежда като компромисна между Франция и Германия, които досега не можеха да постигнат съгласие за времето и броя на надзираваните от ЕЦБ банки. Франция и Европейската комисия (ЕК) искаха единен банковия надзор, който да започне още през януари, а основна роля в него трябваше да играе ЕЦБ. Германският канцлер Ангела Меркел обаче е по-предпазлива. Тя е категорична, че основният приоритет трябва да е бюджетната дисциплина на всяка страна.

Най-голямата европейска икономика - Германия е в противоречие с ЕК относно обхвата на предложенията. Съгласно проекта под общия надзор ще попадат всички 6000 банки в Еврозоната, докато Германия настояваше регулациите да се ограничат само до най-големите финансови институции.

При представянето на споразумението, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че ЕЦБ "ще е в състояние да се намеси във всяка банка от Еврозоната, ако това е необходимо".

Ангела Меркел обаче каза, че договорът предвижда диференциран контрол - някои банки ще се контролират директно от ЕЦБ, а други косвено чрез националните надзорни органи.

 

Подкрепи Economic.bg