Концесии за летища и гари се отлагат

Оставката на кабинета спира обявяване на процедури за Летище Пловдив и жп гари Пловдив и Варна

3671 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Стартирането на процедури за концесиониране на летища и гари се отлага, заради оставката на кабинета.

До средата на годината вероятно ще концесионираме Дунавските пристанища : Видин Център, Русе-Изток, Русе-Център . Може би ще успеем да обявим Летище Пловдив, гарите Варна и Пловдив за концесиониране. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски за www.economic.bg  три дни преди премиерът да обяви оставката на кабинета.

Той обясни, че процедурата за концесия на Летище София няма да може да бъде подготвена до юни, когато трябваше да се състоят парламентарните избори. Стартирането на концесията се забавило заради обжалване на избора на консултант за подготовка на търга за концесията. Върховният административен съд се е произнесъл в полза на спечелилия конкурса консултант и ние сме готови да сключим договор с него, обясни министърът.

Процедурата за концесията на Пристанище Варна също няма да бъде подготвена. Все още има неуточнени територии, касаещи обхвата на концесията. Има необходимост от нови общи устройствени планове. Трябва да се уточни собствеността на имотите.

От жп проектите, финансирани по ОП Транспорт ,  през април-май ще бъде завършен жп участъкът Свиленград-турска граница. Една от фазите на жп линията Пловдив-Бургас също ще бъде готова .

Министър Ивайло Московски каза към всички видове транспорт се отнася еднакво отговорно, но най-тежка тема му е железницата.

Подкрепи Economic.bg