Конституционният съд излезе с официално становище за Пеевски

Седем от членовете са на мнение, че няма проблем Пеевски да се върне като депутат

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Конституционният съд (КС) излезе с официално становище, с което отхвърля искането на депутатите от ГЕРБ да се прекратят предсрочно пълномощията на народния представител Делян Пеевски. Така със 7 гласа, от общо 12 члена на КС, депутатът от ДПС остава член на 42-рото Народно събрание. В становището се посочва, че няма несъвместимост между длъжността му на народен представител и другата държавна длъжност - председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Решението е окончателно и влиза в сила от днес, 8 октомври 2013 г.

Шестима съдии - Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев смятат, че искането е неоснователно. Те смятат, че пълномощията му на народен представител не се прекратяват автоматично, когато той е избран от Народното събрание за председател на ДАНС.

Според съдията Цанка Цанкова искането на ГЕРБ да се отнемат депутатските права на Пеевски е дори недопустимо. Тя изтъква, че с избора му за председател на ДАНС, Пеевски престава да е народен представител. А щом не е народен представител при избора му за шеф на ДАНС, не може да има несъвместимост между двете държавни длъжности.

Според петима от съдиите обаче искането на 96-имата депутати от ГЕРБ е основателно. Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов смятат, че Делян Пеевски няма право да е депутат, защото ситуацията е абсурдна. Според тях разпоредбите в Конституцията, тълкувани съобразно вложения в тях разум и действителното им съдържание, изключват възникването на такава ситуация. Според тях сегашното решение на КС позволява на всеки депутат, изпаднал в състоянието на Делян Пеевски, може само временно да прекъсне несъвместимата дейност до произнасянето на съда, а след постигането на изгодно за тях решение да я подновят.


Подкрепи Economic.bg