"Козлодуй" губи печалбата си, ако токът поевтинее с 8%

Ще се стигне и до фалите на предприятия, които ще трябва да купуват по-скъпа електроенергия, предупреди бившият министър

Трайчо Трайков:

100 ~ 2 мин. четене

Намаляването на цената на електроенергията с 8% ще има тежки последствия за икономиката, предупреди бившият енергиен министър Трайчо Трайко пред bTV.

Резерв за намаляване цената на енергията по веригата почти няма, убеден е Трайков.

Според него 8-процентното намаление, предлагано от правителството, може да бъде постигнато само чрез вкарването в енергийния микса на цялата енергия, произвеждана от АЕЦ "Козлодуй".  За да се случи това, ще да бъдат "изкарани" други мощности- ТЕЦ "Бобов Дол", "Брикел" и ТЕЦ "Димитровград" или т.нар. три ТЕЦ-а на Христо Ковачки.

По думите на Трайков това ще се отрази първо върху печалбата на АЕЦ "Козлодуй", който вече няма да може да продава енергия на свободния пазар. Печалбата на "Козлодуй" от 150 милиона лева ще изчезне, добави екс министърът.

От друга страна индустрията пък няма да получава електроенергия на такива цени. Ще последват фалити на предприятия и със сигурност затваряне на трите централи, които бъдат изкарани от микса, смята Трайков.

Според него все пак е морално правилно те да бъдат изкарани от Микса. 

Запитан какво би направил, ако сега беше министър, Трайков заяви, че е щял да каже истината. "Всички по веригата за образуване на сметката, колко струва в мрежата високо напрежение на ЕРП-та, за НЕК и т.н.", обясни той.

"В нормална ситуация е по-добре правителството да довърши мандата си, но не знам дали това е възможно, когато има толкова силно недоверие", коментира той.

Трайчо Трайков определи оставката на Симеон Дянков за "опит за пускане на кръв". Според него това решение не е било правилно и не е постигнало целта си.

Подкрепи Economic.bg