Край на ерата Winamp

Предшественикът на iTunes ще съществува само още месец

340 ~ 1 мин. четене

AOL обяви в срядя, че ще спре да поддържа 15-годишния софтуер и цяла ера в музиката Winamp на 20 декември тази година. "Winamp.com и свързаните с него услуги няма да бъдат достъпни след 20 декември 2013 г. Освен това медийните плейър от семейство Winamp повече няма да бъдат достъпни за даунлоуд. Моля, свалете си последната версия на програмата преди настъпването на тази дата. Благодарим ви за поддръжката на Winamp общността в продължение на повече от 15 години", гласи информацията на официалния сайт на програмата.

Winamp е един от най-популярните инструменти за възпроизвеждане на MP3 файлове и цифрова музика, съществуващ още от края на '90-те години. Популярността му съвпадна с израстването на феномена Napster. Тогава AOL закупи развиващия се Winamp за 80 милиона долара.

Феноменът обаче се оказа непригоден за ерата на цифровата дистрибуция настъпила с iTunes и услугите за потокова мултимедия от рода на Spotify и Pandora, които днес владеят сегмента.  AOL обаче не промени нищо във философията на Winamp и архаичният плейър остана нишов и не особено гъвкав продукт в съвременния свят на междуплатформени решения и платени услуги за разпространение на съдържание.

Подкрепи Economic.bg