Краят на водните режими ще струва между 6 и 20 млрд. евро

Сега по стари и амортизирани тръби се губи 60 на сто от водата

Регионалното министерство сметна, че за да се реши напълно проблемът с безводието в България, ще са нужни между 6 и 20 милиарда евро.

Тази година над 600 хил. българи усетиха напълно или частично недостига на вода в своето населено място. В момента региони като Търговище, Монтана и Севлиево се борят с безводието.

За справяне с безводието кабинетът прогнозира това да се случи най-рано през 2018 г., предаде bTV. Приоритет номер едно е намаляване на загубите на вода. Сега по стари и амортизирани тръби се губи 60 на сто от водата.

В региони, където няма достатъчно ресурси и се разчита само на подземните води, сега се търсят инвеститори за строежа на 4 нови язовира. Други три ще се направят с пари от Световната банка.

За нови ВиК проекти в малките и отдалечени селища ще се усвояват активно пари от еврофондовете по две оперативни програми в следващия програмен период 2014 – 2020 г.

За да няма региони без вода регионалното министерство търси инвеститори за строежа на 4 нови язовира. Досега приоритетно от еврофондовете се финансират пречиствателни станции. От 2014 г. с европари ще се финансират проекти за ВиК мрежи и за по-малките и отдалечени селища.

Заради пресъхнали водоизточници хиляди в Омуртаг са на воден режим от години насам. От общината твърдят, че до четири години ще решат проблема с безводието с нови помпени станции.

Коментари: 0