Кредитирането в Еврозоната отново се свива

По данни на ЕЦБ заемите към домакинствата и бизнеса са намалели с 0.2% през юни

6766 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кредитирането към домакинствата и бизнеса в Еврозоната се свива за втори пореден месец, пише Bloomberg, като се позовава на данни от Европейската централна банка (ЕЦБ). През юни заемите към частния сектор са намалели с 0.2% на годишна база, а през май спадът беше 0.1%.

От ЕЦБ обявиха, че търговските банки в Еврозоната очакват кредитирането да намалява и през третото тримесечие на годината. Тези прогнози се базират на негативните икономически фактори, които съпътстват Европа от началото на годината. Еврото поевтиня спрямо долара под средната си стойност от началото на своето съществуване. Рейтинговата агенция Moody`s от своя страна нанесе удар срещу Германия, като промени перспективата пред рейтинга на страната от "стабилна" на "негативна".

"Голямата въпросителна е каква част от финансовия стрес в Европа ще се транслира към кредитирането", коментира главният икономист на Nomura за Европа Жак Кайлоукс. "Досега ЕЦБ предотвратяваше това с предоставянето на ликвидност към търговските банки", добави той.

за да стимулира кредирането в Еврозоната, през декември 2011 г. и февруари 2012 г. ЕЦБ предостави на търговските банки над 1 трлн. евро под формата на 3-годишни заеми. Средствата обаче бяха използвани основно за увеличаване на капитализацията на банките и за инвестиране в държавни ценни книжа (ДЦК).

Подкрепи Economic.bg