Кредитор на ВМЗ иска несъстоятелност за завода

Бъдещето на предприятието се обсъжда в икономическото министерство

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Кредитор на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ) Сопот е поискал откриване на производство по несъстоятелност. От съобщение на Пловдивския окръжен съд става ясно, че в съда е образувано търговско дело срещу ВМЗ по молба на "Механичен завод-Девин" АД. Делото е насрочено за 21 януари от 14 ч. и ще се гледа при закрити врата.

Обявяването в несъстоятелност на ВМЗ е един от вариантите пред предприятието, след като вчера се провали приватизацията на заводите. Единственият кандидат да купи предприятието - "Емко" ЕООД вчера подаде оферта, но не внесе изисквания по закон депозит от 3 млн. евро. Затова от  Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) прекратиха процедурата по раздържавяване на завода в Сопот.

Кандидатът за ВМЗ е поискал шоково съкращение на работници в завода. За подобна мярка от днес заговориха икономическият министър Делян Добрев и премиерът Бойко Борисов. В момента в сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма се провежда спешна среща, на която се обсъжда бъдещето на предприятието. В нея освен Делян Добрев участват министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, изпълнителният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев и представители на синдикатите.

Подкрепи Economic.bg