Кремъл подслушвал зам.-държавен секретар и посланика на САЩ в Киев

Виктория Нуланд използвала нецензурен език спрямо ЕС

#Майданът скара Москва и Вашингтон

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Дипломатически скандал между Москва и Вашингтон се разгоря и угасна покрай протестното движение #Майдан, алармират украинските опозиционни медии.

Американските власти обвиниха руските спецслужби, че са подслушвали телефонен разговор между посланика им в Киев Джефри Пает и ресорния му шеф - зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд. Това не й попречи вчера да проведе срещи с президента Виктор Янукович и лидерите на украинската опозиция (виж снимката от срещата). 

„Смятаме, че Кремъл е свързан с пускането на съответния запис на телефонен разговор в YouTube на 4 февруари“, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

По време на съответния телефонен разговор посланикът и заместничката на Хилари Клинтън обсъждат лични качества на лидерите на опозицията в Киев – Виталий Кличко (УДАР), Арсений Яценюк (Баткившчина) и Олег Тягнибок (Свобода).

Зам.-държавният секретар също така използва нецезнзурна лексика по отношение представители на Европейския съюз (ЕС), които според думите й демонстрирали нерешителност относно санкциите срещу властите в Киев.

Акцентира се на факта, че материалът се появи първо в Twitter профила на руския вицепрмеиер по военнопромишления комплекс Дмитрий Рогозин, известен като един от „ястребите“ на руската външна политика още от времето си на посланик в НАТО.

Джен Псаки нито потвърди, нито отрече автентичността на записа. Призна обаче, че госпожа Нуланд вече се е извинила на партньорите от ЕС. Подкрепи Economic.bg