Кристалина Георгиев: Пазете макроикономическата стабилност

Пазарите реагират все още сравнително спокойно на положението в България, коментира българският еврокомисар

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България трябва да продължи да пази макроикономическата си стабилност, която е била приоритет на последните няколко правителства. Това каза пред кореспондент на БНТ в Брюксел българският еврокомисар Кристалина Георгиева. По повод актуализацията на бюджета, тя заяви, че пазарите реагират все още сравнително спокойно на положението в България, но е важно да се знае за какво ще се използват допълнителните пари.

"Сравнителното спокойствие на международните пазари по отношение на България обаче няма да се задържи дълго, ако страната създаде впечатление, че харчи неразумно", каза Георгиева. "Европейската комисия вече обяви, че България има малък буфер за увеличаване на дълга - вътрешен или външен, но въпросът е, за какво ще се използват тези пари", добави тя.

"Ако се взима заем за стимулиране на икономиката по добре обмислени програми и по прозрачен начин, парите могат да работят за България. Ако се взима заем изключително и само за потребителски цели не е сигурно, че това ще заработи за страната ни. Има опасност да повишим дефицита и дълга, без това да даде необходимия положителен ефект", каза Георгиева.

Тя добави, че погледнато отвън, винаги е притесняващо, когато се върви към повишаване на дефицита в условията на политическа нестабилност, защото не е ясно дали има добър контрол върху използването на средствата. Заради това е важно да се чуе за какво точно ще бъдат харчени парите и каква ще бъде ползата за икономиката.

Еврокомисарят коментира и становището на посланиците на Франция и Германия като го определи като мнение на приятели на България, което страната трябва да чуе, независимо дали е съгласна с него или не.

Кристалина Георгиева отхвърли твърденията, че ще участва в нов политически проект, като каза, че до края на мандата на Европейската комисия, който е след година, ще мисли само за работата си като еврокомисар.

Коментари: 0