Кристалина Георгиева против тегленето на заем срещу кризата

Народът изстрада финансовата стабилност, каза българският еврокомисар

88 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българският еврокомисар изрази резерви относно идеите на икономисти, които предлагат страната ни да изтегли заем, с който да се преодолеят ефектите на кризата. "България действително има малко резерв, поради това, че нашият дълг е много нисък. Но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво и да е ясно как това ще помогне на икономиката ни. А когато знаем за какво е, вече лесно да разберем от кого", каза в интервю за БНТ Георгиева, която е еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. По думите й трябва в момента да сме внимателни - да не се хлъзнем по нанадолнището.

"Нашият народ тази финансова стабилност я изстрада. И е много важно да запазим това, което сме постигнали. Когато отворим място, да вземем пари, да вложим в икономиката, трябва да ни е много ясно точно за какво", каза още Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят изрази пълна увереност в действията на президента при разпределянето на исканията на протестиращите в България на възможни и невъзможни. Георгиева определи като разумно искането за повече държавен контрол върху монополите, но предупреди, че национализацията на електроразпределителните дружества (ЕРП) може да доведе до повече беди, отколкото до добро.

За първи път след оставката на правителството еврокомисарят коментира случващото се в България. Кристалина Георгиева е убедена, че е необходима повече помощ за предприемачите и трябва по-добре да се определи кой точно влиза в категорията "социално слаб".

Кристалина Георгиева, която е бивш шеф в Световната банка смята, че сега е важно да се решават проблемите, които изкараха хората по улиците, така, че да не се създават повече проблеми в бъдеще, т.е. - разумно.

Подкрепи Economic.bg