Кризата в Украйна стимулира идеята за Европейски енергиен съюз

ЕС ще е принуден да се обединява повече и да преразпределя паричните потоци, смятат немски експерти

Автор: Economic.bg

Кризата в Украйна и предложеният заради нея Европейски енергиен съюз може да обедини европейците около една "обща идея". Около подобно становище се обединяват немските експерти, цитирани от Deutsche Welle (DW).

Става дума за направеното в края на април 2014 г. предложение от страна на полския премиер Доналд Туск, което има за цел централизирано да организира газоснабдяване на страните-членки от Европейския съюз (ЕС). Еврокомисарят по енергийната политика Гюнтер Йотингер възнамерява да представи конкретни планове за създаването на енергийния съюз вече през юни.

Въпреки че в момента, страните-членки предпочитат да решават проблемите си с енергия на национално ниво, експертите смятат, че в бъдеще те ще бъдат принудени да взимат общи решения. „Създаването на такъв съюз би било в интерес на цяла Европа”, смята ръководителят на Центъра за анализи Bruegel Гунтрам Волф. Основната идея е да се разшири вътрешноевропейската газопреносна мрежа и да се въведат единни цени за руския газ за ЕС.

Ръководителят на европейското бюро на Центъра "Карнеги" Ян Техау, също споделя мнението, че украинската криза ще сплоти европейците - преди всичко по въпросите за енергийното снабдяване и енергийната сигурност.

Според него обаче трябва да се реши и проблема с разпределянето на финансовите потоци на Общността. "Понастоящем почти две трети от финансовите помощи на ЕС отиват за страните от Южна Европа, а само една трета от тях - на Изток. Средиземноморските държави Испания, Италия и Гърция пък не искат в бъдеще тези пари да отиват на Изток", казва Ян Техау.

Той е на мнение, че това разделение в общността създава допълнителни проблеми на Германия, която „и сама е разкъсвана от противоречия”. „За Берлин става все по-трудно да се прояви като външнополитически лидер на ЕС, поради това, че поддържа тесни икономически и политически отношения с Москва”. Според Ян Техау Германия трябва да поеме „своята лидерска функция” и „да се опита най-вече да гарантира сигурността” на своите източни съседи.

Коментари: 0