Кутев намекна за промени в изборния закон

Аз приветствам всякаква форма на мажоритарност, но трябва да е в разумни граници, за да се избегнат грешки, смята депутатът

След погрома:

БСП откри решението на казуса „15/15”, който е на път да изпрати в Брюксел 28-годишния Момчил Неков от Силистра. Според депутата от левицата Антон Кутев проблемът е в Изборния кодекс. В ефира на bTV той намекна, че има нужда от промени в изборния закон.

„Аз приветствам всякаква форма на мажоритарност, но трябва да е в разумни граници, за да се избегнат грешки”, коментира той. По думите на Кутев, вина има и един от основните автори на новия Изборен кодекс – зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултатът”, коментира Кутев.

Според него анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. „Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче”, подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

Коментари: 0