Опит на долара за нов растеж, но печалбите му останаха символични

Силни данни от Америка повалиха златотo

Доларът остава силен след вчерашните окуражителни данни за американската икономика и новите рекорди на Уолстрийт. Поръчките за дълготрайни стоки отчетоха изненадващ ръст през април, а потребителското доверие се повиши през май. Въпреки това инвеститорите не бяха напълно убедени да купуват долари и зелените пари завършиха деня или с минимални печалби или нулеви печалби срещу останалите основни валути.

Евро/долар днес е 1.3634 след спад вчера до три месечно дъно на 1.3612. Долар/йена и евро/йена са почти без промяна на 101.93 и 138.97. Коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги отново подчертаха тревогите на банката заради упорито ниската инфлация и подсказват, че са възможни някакви монетарни промени по време на заседанието на 5 юни. В последния ден на форума на ЕЦБ в Португалия, Драги заяви, че ЕЦБ е запозната с рисковете произтичащи от прекалено ниските цени задържащи се прекалено дълго време и че банката разполага с възможности, за да върне инфлацията обратно до целевите нива. На същия форум в понеделник той обяви, че ЕЦБ трябва да бъде “определено внимателна” към каквато и да е низходяща ценова спирала в еврозоната.

Еврото вече поевтиня с над 2% след 8 май когато Драги съобщи, че ЕЦБ има готовност да действа през юни ако обновените прогнози за инфлацията го налагат. Според дилъри, допълнителен спад на еврото ще зависи от това колко агресивно ще действа ЕЦБ спрямо заплахата от дефлация. Междувременно обаче има риск от покриване на къси позиции в еврото и това може да доведе до негов растеж.

Австралийският долар се представи вчера по-добре от американския си съименник и удари връх от 0.9278 докато постепенно се възстановява от резкия спад през този месец от нива над 0.94.

Днес липсват новини от Азия и акцента там ще е реч на управителя на ЯЦБ Харухико Курода в Токио. ЯЦБ не променя монетарната си политика откакто агресивно стартира количествени поощрения миналия април, а Курода постоянно изразява увереност, че сегашната политика ще помогне на японската икономика да реализира стабилен напредък към инфлационната цел от 2%.

 Силни данни от Америка повалиха златотo

Златото падна днес до ново три и половина месечно дъно, което увеличи загубите от вчера, заради забавянето на търсенето в най-големия потребител Китай и заради силните икономически данни от САЩ, които намаляват интереса към жълтия метал като инвестиция.

Спот цената слезе до 1260.74 долара за тройунция, което е най-ниско ниво след началото на февруари, след което се стабилизира рано сутринта на 1264 долара. Вчера метала отчете понижение от 2.3%, което пък е най-големия дневен спад след декември.

Златото беше стабилно през последните седмици като технически анализатори отбелязват скорошната формация флаг, която маркира кратка консолидация със стесняващ се ценови рейндж преди да се поднови предишното движение на пазара. Техническата фигура рухна и това предполага тест на още по-ниски цени.

Слабостта на търсенето от Китай също е обезпокоително. Данни във вторник показаха, че китайския внос на злато от Хонг-Конг е спаднал през април до 14-месечно дъно, тъй като банките вносители са били адекватно заредени със запаси заради слабото търсене и слабостта на юана. Търсенето от Китай дори и днес не нарасна, въпреки резкия спад на цените вчера. Доскоро Китай беше огромен подкрепящ фактор при отдръпването на стимулите от САЩ и слабото търсене от купувач номер две в света Индия.

Междувременно данни показаха, че поръчките на дълготрайни стоки в САЩ неочаквано са нараснали през април, а потребителското доверие се е покачило през май, което подкрепя очакванията за ускоряване на икономическия растеж. Цифрите доведоха до нов рекорд на индекса Стандард енд Пуърс и съответно навредиха на златото.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust нараснаха във вторник с 8.39 тона до 785.28 тона, което е най-големия дневен приток за последните 14 месеца.

При другите метали платината увеличи вчерашните си загуби, след като новия министър на минното дело в ЮАР се ангажира да посредничи в съсипващата страната стачка на миньорите, която продължава вече пет месеца.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0