Сноудън: Бях обучен за шпионин

Живеех и работех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя, а работата бе измислена и дори действах под измислено име, заяви бившият сътрудник на службите в САЩ

Бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън, който предаде на медиите доказателства за наличието програми за електронен шпионаж от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), опроверга твърденията на американските власти за това, че някога е бил само обикновен системен администратор и заяви, че е бил обучаван за шпионин. Това каза той интервю за американската телевизия NBC, части от които бяха излъчени в САЩ.

"Аз бях обучен да бъда шпионин в традиционния смисъл на думата: аз живеех и работех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя, а работата бе измислена и дори действах под измислено име", заявява Сноудън.

Миналата година, когато Сноудън започна да предава на медиите сведения за водената от американското разузнаване глобална програма за следене, представители на администрацията на САЩ се опитаха за потушат скандала и започнаха да заявяват, че той не е заемал никаква висока длъжност в специалните служби. Те нарекоха Сноудън "системен администратор", а президентът на САЩ Барак Обама заяви през юни, миналата година, че "не планира да вдига изтребители, за да залови 29-годишен хакер".

Сноудън разказва пред телевизията, че е специалист в областта на компютърните технологии и е изпълнявал задачи в полза на правителството на САЩ на високо равнище, в т.ч. в качеството си на таен агент на ЦРУ и АНС. Освен това той е изнасял лекции в контраразузнавателната академия на разузнавателното управление на военното министерство.

"Аз съм технически специалист, технически експерт. Не съм работил с хора, не съм вербувал агенти. Занимавах се с настройка на (компютърните системи) за САЩ и го правех на всички равнища – от най-ниското до най-високото", отбелязва 30-годишният сега Сноудън.

Коментари: 0