Лагард изрази загриженост за глобалната икономика

„Обединените политически усилия сега са нужни повече от всякога”, каза тя при посещението си в Япония

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изрази загриженост относно влошаването на условията в глобалната икономика, заявявайки, че перспективите стават все по-тревожни, тъй като развитите и развиващите се нации показват признаци на забавяне.
   
Коментарите на управляващият директор на МВФ дойдоха след като Европейската централна банка, Банката на Англия и централната банка на Китай направиха стъпки почти едновременно, които да облекчат паричната политика в световен мащаб.

„Обединените политически усилия сега са нужни повече от всякога”, каза Лагард при посещението си в Япония и малко преди срещата си с министър- председателя Йошихико Нода. "През последните няколко месеца, перспективите за Европа, САЩ и развиващите се пазари стават все по-тревожни", допълва тя.

МВФ ще понижи някои от икономическите си прогнози по-късно този месец, тъй като икономическите данни от големите и нововъзникващите икономики са се влошили през последните месеци, обясни Лагард.  "Прогнозите на фонда вероятно ще бъдат по-ниски спрямо предишните изчисления".
 
МВФ ще публикува актуална информация към Световния икономически доклад на 16 юли тази година.

Шефът на МВФ каза още, че докато развитието в Европа остава най-неотложният риск за световната икономика, тя е окуражена от срещата от миналия месец на върха на ЕС в Брюксел, където "европейските лидери се съгласиха на значителни стъпки в правилната посока за справяне с непосредствената криза".

Коментари: 0