Лари Пейдж и Сергей Брин - тандемът, целунат от съдбата

В наши дни те са едни от най-богатите хора на планетата, управляват и развиват компании за милиарди

Автор: Атанас Христов

Когато Лари Пейдж среща Сергей Брин двамата са просто студенти... по компютърни науки. Според първоначални сведения двамата не са започнали добре. Лари Пейдж, който учи в Мичиганския университет има планове да се премести в университета Станфорд.

Начални разногласия

Годината е 1995-а. 21-годишният Сергей получава задача да разведе из Станфорд 22-годишния Лари, който обмисля да смени висшето учебно заведение. По време на първата си среща двамата имат разногласия почти за всичко. Или поне така се твърди. Година по-късно, през 1996 г., Лари и Сергей са вече завършващи студенти по компютърни науки в Станфорд. Явно узрели и помъдрели те започват да си сътрудничат по проект за разработване на търсеща машина, наречена BackRub.

"Търсачката" е качена на сървърите на университета, но в определен момент започва да заема твърде много място.

И се роди Google

След още една година - през 1997 г. дуото решава, че търсещата машина BackRub се нуждае от ново име. След известно умуване Лари и Сергей се спират на Google. Търсачката получава името си като игра на думи - от "гугол", математически термин за числото с първа цифра 1, последвана от 100 нули. Използването на термина отразява мисията им да организират на пръв поглед безкрайното количество информация в мрежата.

И за да не остава година без прогрес - през август 1998 г. тандемът Лари-Сергей е целунат от съдбата. В случая съдбата се казва Анди Бехтолсхайм - един от основателите на Sun. Той попълва чек за 100 хил. долара за юридическо лице, което още не съществува - компания на име Google Inc. През септември същата година, без много да му мислят, двамата младоци наемат гараж, който ползват като офис, регистрират Google като фирма в Калифорния, откриват банкова сметка на името на новообразуваната компания и депозират чека на Анди Бехтолсхайм.

Кой кой е?

Двамата съратници в бизнеса са с еврейски произход. Малко по-възрастният е Лари (с рождено име Лорънс Едуърд Пейдж). Той е роден на 26 март 1973 г. в Лансинг, щата Мичиган. Семейството му е от средната класа в САЩ и с лекота подържа живот тип "Американска мечта". Бащата на Лари - Карл Виктор Пейдж е пионер в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Той е преподавател по компютърни науки в Мичиганския университет, където работи и майка майката на Лари - тя е учител по програмиране. След като Лари завършва гимназията "Ист Лансинг", той влиза в Мичиганския университет и завършва с отличие компютърно инженерство. След това Лари Пейдж решава да се концентрира върху компютърните науки и се мести в университета Станфорд. Един от най-добрите е при приключването на магистратурата си в Станфорд.

Детството на Брин обаче не е толкова леко, както това на Лари Пейдж. Сергей Михайлович Брин е роден на 21 август 1973 г. в Москва - по това време столица на огромния Съветски съюз, а днес на Русия. Тъй като баща му е от еврейски произход, семейството си има проблеми с комунистическия режим. Когато Сергей е на 6 години, семейството му емигрира в САЩ заради антисемитските гонения в СССР. Баща му, който е икономист и математик, започва работа като преподавател по математика в университета на Мериленд, където продължава и до днес. Майка му Евгения Брин е математик и инженер, а в момента работи за НАСА. Средата, в която израства, оказва сериозно отражение и предрешава бъдещето му - да се занимава с математика. Първия си компютър "Комодор" 64 получава от родителите си, като подарък за 9-ия си рожден ден. Сергей Брин първо завършва университета на Мериленд, където получава бакалавърска степен по математика и компютърни науки. След това се мести в Станфорд, където изучава компютърна архитектура.

И потекоха милиарди

В наши дни Лари Пейдж и Сергей Брин са едни от най-богатите хора на планетата. Управляват и развиват компании за милиарди, като чрез Google притежават още най-популярният сайт за видео споделяне YouTube, под шапката на интернет търсачката са още операционната система Android и социалната мрежа Google +.

Лари Пейдж е Главен изпълнителен директор на Google и като такъв отговаря за ежедневното управление на компанията, за нейното ръководство при разработката на продукти и технологичната й стратегия. Именно Пейдж е първият главен изпълнителен директор до 2001 г., като допринася за разрастването на компанията до над 200 служители и я прави печеливша. От 2001 г. до 2011 г. Лари е президент на интернет гиганта, отговарящ за продуктите.

Сергей Брин освен съосновател на Google, днес ръководи специалните проекти на компанията. От 2001 до 2011 г. Брин е президент, отговарящ за технологиите и споделя отговорностите по ежедневното управление на компанията с Лари Пейдж и Ерик Шмит.

Според последната класация на американското издание Forbes, към септември 2012 г., Лари Пейдж и Сергей Брин имат нетно богатство от по 20.3 млрд. долара. По този начин те заемат 13 място сред най-богатите хора в САЩ, класирани са на 24 позиция сред милиардерите в света и са на 30 място в класацията за най-влиятелните хора на планетата.

Коментари: 0