Летище София с нови такси от януари

Варна и Бургас искат по 1,50 евро за „сигурност” от лятото

7110 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Авиокомпаниите ще вдигнат цената на самолетните билети или ще поемат за сметка на рентабилността си новите летищни такси, които влизат в сила от януари.

Летище София само ще определя размера на таксите, като най-голямото българско летище, и ще ги доказва пред Комитет на потребителите (авиокомпании) преди да ги въведе. Досега летищната такса се определяше от ГД ГВА (Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация).

От януари вместо една превозвачите ще плащат три летищни такси на столичното летище заради изискване на ЕС за прозрачност на видовете разходи за летищно обслужване. Това са таксите „сигурност”, „шум” и „светотехническо обслужване”.

След като рентгеновия контрол на ръчните багажи и пътниците на входните скенери премина към летищата и започна да се извършва от служители на летището вместо от МВР, се въведе отделна летищна такса „секюрите”.

Летищата във Варна и Бургас въведоха още през лятото налог от 1,50 евро, за да покрият разходите си за нова техника по сигурността, съобщи Светослав Станулов, председател на АБА (Асоциацията на българските авиокомпании).

По света вместо такса „шум” има глоба за авиокомпаниите, които превишават шумовите изисквания, недоволстват авиопревозвачите.

Таксата за свето-техническо обслужване се въвежда, защото поддържането на светлинните съоръжения за кацане и излитане ще се извършва от „Летище София” вместо от РВД.

От февруари 2012 г. ще бъде обявен планът за разпределение на безплатните квоти с права за изхвърляне на парникови газове във въздуха между българските авиокомпании.  Тогава авиокомпаниите с по-стари и замърсяващи самолети/изгарящи повече гориво/ ще трябва да си купуват права за мръсни емисии .Това също може да оскъпи техните билети.

Друг проблем, който ще натовари българските авиокомпании са глобите за превоз на пътници, които не са граждани  на държава в Шенген, от която пътуват, въпреки че имат право на престой и на работа в нея. Глобата за всеки такъв пътник е 6-7 хиляди лева. 1,5 млн.лева са глобени български авиокомпании тази година, заради нарушение на Закона за чужденците от граничните полицаи. 

Подкрепи Economic.bg