Левче за найлонова торбичка

От 1 октомври влиза в сила нова продуктова такса, производителите се обявиха срещу приемането й

6222 ~ 1 мин. четене

Над един лев ще струва найлонова торбичка от 1 октомври. Тогава влизат в сила промените в Наредбата за продуктовите такси, с която се налагат нови тарифи.

Заради увеличението чантичките ще струват 1,05 лева, са пресметнали отБългарска асоциация „Полимери". Фирмите от сдружението обявиха днес, че са против приемането на документа, подготвен от Министерството на околната среда и водите.

Продуктовата такса е с уникален размер - над 3000% по-висок от себестойността на торбичките. И въпреки това ефектът от приложението й върху найлоновите торбички ще е съмнителен, смятат от асоциация „Полимери".

Те дават като пример опакованите стоки като сол, захар, ориз и други, на които не се налага такса. А също така и пластмасовите бутилки, които са по-сериозни замърсители от торбичките.

По думите на Милен Георгиев, управител на "Екстрапак" ООД, само транспортирането на хартията и логистиката на хартиените торбички изискват изгаряне на толкова гориво, колкото за производството на найлонови торбички.

Експертите бяха на мнение, че торбичките от хартия не са по-екологични от останалите, а освен всичко останало, те се произвеждат от дървесина.Подкрепи Economic.bg