Въвеждат стандарт за маслото

Продуктите с по-ниско съдържание ще се продават на отделен щанд

Всички млечни продукти ще се правят по държавни правила. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, подготвен от Министерството на земеделието.

"Масло" ще се наричат само продукти с минимум 80% съдържание на млечни мазнини. Ще може да се продава и масло с по-малко мазнини, но това ще трябва изрично да бъде написано на етикета. Например 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%. 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%, предвижда наредбата.

Промените се правят заради намаленото количество сурово краве мляко, което млекопреработвателните предприятия изкупуват от фермите. Мерките се предприемат и заради ниската изкупна цена на суровото мляко, както и вноса на евтино сухо мляко, гласят мотивите. Сега няма критерии, на които трябва да отговарят млечните продукти.

С наредбата се въвеждат правила, като например за айряна добавката на вода трябва да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е 0,8%. При производството на млечни продукти ще може да се използва сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от суровото мляко. Няма да се допуска употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко.

Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни. Те ще се наричат "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко", предвижда наредбата.

 

Коментари: 0