Лихвата по кредита и вноската ви намаляват

Колко ще се запазят по-ниските нива зависи от пазара и стойността на ресурса

Автор: Атанас Христов

Банката намалява лихвата по съществуващия ви кредит! Всеки би се запитал истина ли е това. Ако се съди по последните данни на Българска народна банка (БНБ) и сигнали от читатели до редакцията на Информационна Агенция Икономика, отговорът е "да".

Ако доскоро офертите за по-ниски лихви на банките бяха за нови кредити, където търсенето на клиенти водеше и до промоции, в последно време се забелязва и намаляване на лихвите по вече отпуснатите заеми. Според последните данни на БНБ към края на септември цената на съществуващите кредити за домакинства и предприятия трябва да се е понижила спрямо предходните периоди - месечен и годишен.

Част от банките на пазара публично обявиха на своите клиенти, че намаляват лихвата по отпуснатите им вече заеми. Други предпочитат да го правят индивидуално и за определени кредитополучатели. "Намалението се дължи на по-ниските лихви по депозитите и спада на лихвените индекси на паричните пазари за лева и евро", обясниха за economymagazine.bg от Райфайзенбанк България. Според експертите на кредитната институция стъпката се дължи на следваната от банката методика за изчисляване на лихвите. Банкери потвърдиха, че предприемат подобни стъпки спрямо свои клиенти, но не за всички.

По последни статистически данни на БНБ лихвените проценти по съществуващи заеми за корпоративни клиенти са намалели с 0.71 процентни пункта през последната година - за кредитите, договорени в лева. Понижението за корпоративните заеми в евро е 0.67 пункта до 7.23% средна лихва в края на септември 2012 г.

По-ниска лихва има и за гражданите. Или поне това показват официалните статистически данни. Отпуснатите вече потребителски кредити в лева са поевтинели средно с 0.23 процентни пункта за последната година, а тези в евро - с 0.46 пункта. Спад има и за заемите за покупка на жилище срещу ипотека. От Райфайзенбанк обясниха, че всички техни клиенти - физически лица и фирми, чиито лихви се определят от индекса "Стойност на банковия ресурс" ще усетят по-ниските вноски.

"Намалението на стойността на банковия ресурс по кредитите в лева ще е 0.85 процентни пункта, а в евро - 0.70 пункта. По-ниските месечни вноски по кредитите ще са различни, в зависимост от размера на кредита, остатъчната главница и срока за изплащането му", поясниха от Райфайзен. Понижение на вноската има не само за клиентите на финансовата институция. Експерти от банките коментират, че постоянно се правят промени на лихвите по отпуснатите вече кредити, но те не засягат всички кредитополучатели. По-скоро подходът е индивидуален и зависи от рисковия профил на клиента. "Колко ще се запазят тези по-ниски нива на лихвите по съществуващи кредити, зависи от пазара и стойността на ресурса", казаха в заключените от Райфайзенбанк.

Коментари: 0