Лиляна Павлова: Най- много пари за саниране се дават в България

Държавата вече преговаря с фирми за преференциални цени на битум

България е единствената страна в Европа, която дава толкова голям процент безвъзмездно финансиране за саниране на жилищни блокове. Това заяви пред БНР строителният министър Лиляна Павлова.

По думите й вече е време българинът да се погрижи за дома си, за блока си, за да изглеждат по-добре. Това ще доведе и до по-ниски сметки за парно, обясни тя.

При отпускането на безвъзмездната финансова помощ няма изискване за вида строителство. Министърът обясни, че в някои държави се отпускат средства само за панелни сгради. В България по програмата за повишаване на енергийната ефективност, могат да участват всички сгради, проектирани до 1999 година, обясни тя.

По повод твърденията, че след десет години 2,7 млн. българи ще трябва да излязат на палатки, защото ще се разпадат панелките, Павлова увери, че няма точна статистика, която да потвърждава това.

„Нека все пак да не плашим хората, защото не може да сме сигурни колко сгради са конструктивно неустойчиви”, посочи министърът.

Според нея всяка една етажна собственост трябва да се снабди с технически паспорт, който показва устойчивостта на всяка сграда. Лиляна Павлова обясни, че регионалното министерство подарява такива паспорти на всяка сграда, дори тя да не попада в списъка на желаещите да бъдат санирани.

Очертаващият се сериозен строителен сезон ще изисква по-големи количества битум за асфалтиране, обясни Павлова. По думите й държавата вече преговаря с фирмите за преференциални цени на строителния материал.

Коментари: 0