Лиляна Павлова: Парите за магистралите ги има

На 1 юли пускаме Лот 2 на "Тракия", започва и санирането на сградите

Парите за строителството на магистралите ги има. Това увери в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Така тя обори появилите се твърдения, че средствата са свършили.

"1 юли е много важна дата за нас. Тогава пукаме Лот 2 на магистрала "Тракия" - от Стара Загора до Нова Загора. Участъкът се пуска в срок, качество и цена. Това е много важна част. Досегашният път е много опасен. Магистралата отговаря на всички критерии за безопасност", категорична е Павлова.

Надеждите й са в рамките на юли да бъде пуснат и Лот 3 от Нова Загора до Ямбол, като се очаква да започне строителството на отсечката от Ямбол до Петолъчката. "Лот 3 също е много важен и срокът за строителство беше септември. Ангажимента, който поеха Актор е да приключат участъка през юли. За сметка на качеството обаче няма да дадем възможност за пускането" обясни Лиляна Павлова.

"В момента се строи т. нар. Южна дъга на Околовръстното шосе на София, където е най-голямата тапа в столицата. Участъкът е почти готови и в сряда ще бъде пусната основната лента", твърди Лиляна Павлова. Тя поясни, че Околовръстното шосе се финансира със средства от Оперативна програма "Регионално развитие", а магистралата - по линия на Оперативна програма "Транспорт". Това са европейски пари, те са осигурени и твърденията, че ги няма са спекулация, категорична е Павлова.

"1 юли е много важна, защото тогава започва и приемането на молбите са саниране на старите сгради. Интересът се увеличава. Направихме демонстрационно 50 сгради в 12 общини. Целта на програмата е да променим визията на градовете. Освен красивата опаковка тези сгради имат огромни спестявания на енергия - до 68%", каза още Лиляна Павлова. Тя добави, че са отпуснати 63 млн. лв., като с 13 млн. лв. от тях е създаден фонд за нисколихвени кредити. "Между 8 и 10 хил. лв. струва пълното саниране на един панелен апартамент. Ние плащаме половината. Програмата ще действа до 2015 г. Принципът е първият печели, защото имаме ограничен ресурс. В момента обаче преговаряме с Европейската комисия за следващия програмен период 2014-2020 г. ресурсът да се повиши от 63 на 200 млн. лв.", коментира Лиляна Павлова.

Коментари: 0