Липсата на съществени новини стабилизира еврото и индексите

Нов 3-месечен връх за петрола

Търговията на валутните и капиталови пазари бе сравнително спокойна през изминалата седмица, при ниски обеми на търговия, типично за месецът на отпуските - август. Еврото успя да се задържи над ключовата подкрепа от 1.2250 спрямо американския долар. Единната валута се стабилизира и спрямо останалите си конкуренти на форекс пазара - японската йена, британският паунд и дори спрямо австралийският долар, след като седмици наред губеше срещу него.

Може да се каже още, че изминалата седмица се характеризираше с типичното за пазарите явление от последните няколко месеца - липсата на важни макроикономически данни. Освен липсата на новини, подкрепа бе и изказването на германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че Германия ще направи всичко необходимо за да спаси еврозоната и еврото, и даде своята подкрепа за по-активната "линията", която пое ЕЦБ след изявлението на нейния шеф Марио Драги.

Меркел също така посочи, че би искала по-големи права за намеса във Фискалния договор, такива като позволяване на Европейската Комисия директно да се намесва в бюджетните закони на страните, които не спазват правилата. „Доверието трябва да бъде възстановено, тъй като това е най-важното предимство което ние имаме един спрямо друг с инвеститорите", допълни немският канцлер.

Това изказване помогна за задълбочаване на риск-апетита и възходящото движение на глобалните фондови борси, като Wall Street достигна до нови 4 месечни върхове, а еврото остана стабилно в нивата между 1.23 - 1.24 долара. Спрямо японската йена, еврото се покачи до 6-седмичен връх, към 98.30/40 йени. Лихвата на 10 г. облигации на Испания спадна до 6,52 %, а инвеститорите очакват ЕЦБ в най-скоро време да започне операция по изкупуване на държавни облигации.

През уикенда стана ясно, че Гърция е все по-близо до одобряването на поредния пакет финансова помощ, на стойност 10.8 млрд. евро, като разговорите ще продължат и днес. Финализирнето на спестяванията за 11,5 млрд. до 2013-2015 г. е ключово за положителната оценка на кредиторите, които ще посетят Атина следващия месец, за да се произнесат окончателно дали ще продължат да превеждат средства на задлъжнялата страна. „На прав път сме. Мерки на стойност 10,8 млрд. евро бяха очертани", е казал служител на финансовото министерство след среща с представители на кабинета, без да уточнява откъде ще дойдат икономиите.

Акцентът през текущата седмица ще падне върху Протокола от последното заседание на Федералния резерв, който ще хвърли светлина върху QE. В четвъртък е индекса на потребителско доверие в Еврозоната, а в петък - стоки за дълготрайна употреба в САЩ и ревизираната стойност на БВП на Великобритания.


Нов 3-месечен връх за петрола

Американският лек суров петрол записа четири поредни дни на възход през изминалата седмица, покачвайки се до нов 3-месечен връх, към 96 долара за барел, където се търгува и в ранните часове на тази сутрин. Само за изминалата седмица "черното злато" е повишило стойността си с близо 3.5%. Лондонският Брент от своя страна в петък записа първото си съществено понижение за месеца, като загуби малко повече от 1 долар за деня. В ранните часове на деня сортът Брент се разменя на цена от 114 долара за барел. От края на месец юни до сега той се е покачил с 26 долара за барел, което е близо 23% ръст за последните два месеца. Причина за този, макар и минимален спад на цената на петрола най-вероятно е новината, че САЩ разглеждат възможността да отворят стратегическите си запаси и да повлияят на пазара.

Златото остана почти без промяна през изминалата седмица, както и през тази нощ, по време на азиатската сесия. Ценният метал се търгува на цена от  1620 долара за тройунция, като засега остава на ключовата подкрепа в 1600 долара за унция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0