Листването на Енерго-Про и ЕVN България не съживи борса

Приватизацията на дружествата показа, че на пазара има пари, които чакат добри сделки, показва анализ на Елана

72 ~ 2 мин. четене

Чаканите с нетърпение листвания на акции от електро-разпределителнителните дружества на Енерго-Про и ЕVN България така и не успяха да съживят търговията на БФБ. Това показва анализ на Цветослав Цачев от Елана.  Приватизацията не стана знак за доверие в капиталовия пазар, макар че някои инвеститори го тълкуват като първи сигнал за предпразнично покачване на борсата. Нито пък ще има някакъв принос за развитието му, категоричен е анализаторът.

Втората голяма приватизационна сделка раздвижи борсовите страсти в деня на публичното предлагане, а вторичната търговия достигна равнища, достойни за сравнение с времето на бума на пазара. Две седмици след търга обаче книжата на Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби вече не се нареждат сред активно търгуваните акции на Българска фондова борса.

Приликите и разликите с приватизацията на дружествата на ЕVN България , която беше осъществена в края на миналата година, вече също са очевидни.

Едва ли е изненада, че и при тази сделка основен купувач стана мажоритарният собственик. Дори стратегията на голяма част от участващите в приватизацията беше основана именно върху презумпцията за повторение на сделката с ЕVN. Тогава предпазливостта на пазара през първия ден на предлагането доведе до пускането предимно на лимитирани поръчки около минималната цена. Те естествено не бяха изпълнени, защото няколко големи оферти за покупка определиха по-висока цена. Както стана ясно след това, мажоритарният собственик придоби огромната част от предложените книжа, а пазарните поръчки бяха малко и впоследствие нямаше никаква търговия на вторичния пазар. Двете дружества тихомълком напуснаха борсата, но пък цената им се покачи значително в сравнение със средната при приватизацията.

Все пак от качването на акциите има видими ползи. На пазара има пари, които чакат – сделките показаха, че на пазара има пари, които стоят отстрани и чакат атрактивни възможности за покупка, твърди Цачев.

Според него на пазара има спекуланти . Присъствието на краткосрочните инвеститори беше значително, поне в сравнение с предишното предлагане и с нормалната активност на борсата. За периода на вторичната търговия през борсата минаха акции за над 2.26 млн. лв., което е близо 20% от фрий-флоута. Най-вероятно спекулантите вече са излезли от позицията в голяма степен.

Лошата новина тук е, че спекулативните пари нямат доверие в способността на пазара да прави пари и търсят само възможност за „скалпиране“ на няколко процента.

Подкрепи Economic.bg