Лондон тайно продава визи на руски олигарси срещу £1 млн.

Според The Daily Mail руснаци, китайци и американци са на опашка да "инвестират" срещу престой

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Великобритания давала специални визи за инвеститори на стотици руски олигарси, разкрива сензационно британският вестник The Daily Mail.

„Билетът” за Острова се давал срещу 1 млн. британски лири. Като руските предприемачи с мерак към Туманния албион са имали предимство при заставане на опашка за получаване на разрешителни за пребиваване, след като са инвестирали парите за покриване на колосалния британски външен дълг от 1,2 трлн. лири. Формално парите „се инвестирали” в икономиката чрез закупуване на британските държавни ценни книжа.

Но британското население получава трохи от тези сделки, твърди таблоидът No1 на Острова. Според данните на Комитета на съветниците по миграция към Министерството на вътрешните работи (МВР) на Обединеното кралство, сериозно преразглеждане на тази схема е дълг пред данъкоплатците и е в техен интерес.  

Според нови правила минималната сума за „инвеститорската виза” ще е двойно по-голяма, както стана ясно още преди дни. Ще има и сериозно ограничение за подаване на молба за временно или постоянно пребиваване – срок от 5 години след издаване на виза за престой.

Комисията също така има възприето като „спорно” предложение за примерно 100 визи годишно, което да се продават на търг на заможните руски, индийски или китайски бизнесмени. От минималната стойност на всяка продадена виза 2 млн. трябва да отиват в държавата, а 500 хил. – за благотворителност.  

Подходът обаче е остро критикуван от адвокатската колегия на Великобритания по имиграционни въпроси. Ресорен директор в юрдическа кантора Kingsley Napley Ник Роласън коментира, че „това няма да се хареса на британската общественост”.

Председателят на Комитета на съветниците по имиграция сър Дейвид Меткаф от своя страна обвини адвокатите, че отстояват лична изгода на богатите си клиенти, които при получаване високи доходи, не са задължени да влагат пари в благотворителност.

Действащата програма за издаване на визи на инвеститори е от 2008 г. и само за 2013 г. са издадени 530 визи на инвеститори и 1 038 визи за членовете на семействата им. Удължен е срокът на 373 подобни визи, пише „Коммерсантъ UK” (на снимката най-богатите руснаци: спонсорът No1 на Сочи 2014 Олег Дерипаска и собственикът на "Коммерсантъ" Алишер Усманов)

Сред издадените визи обаче най-много са такива за руски, китайски и американски милионери и милиардери, съгласили се да „инвестират” в икономиката на Великобритания. Руските медии обръщат вниманието на факта, че Лондон не желае да публикува имената на богаташите. Разкриват обаче, че сред тях са екскметът на Москва Юрий Лужков и съпругата му Елена Батурина, която по време на управлението му е станала „най-богата рускиня” след разкритието от сп. Forbes Russia, че притежава лично състояние от над 3 млрд. долара.

 

 

Подкрепи Economic.bg