Лондонски съд одобри сделката за БТК

VTB и КТБ ще притежават 73% от телекома, а старши кредиторите, сред които са RBS, Deutsche Bank, UBS и UniCredit, ще запазят 21%

96 ~ 2 мин. четене

Българската телекомуникационна компания е получила одобрението на бритаски съд да се пристъпи към преструктуриране на 1.7 млрд. евро дълг, с което се слага край на продължилите две години на спорове с кредиторите и няколко неуспешни опити за продажба на дружеството, съобщи Reuters.               

По силата на сделката одобренa от Върховния съд в Лондон, VTB Capital и Корпоративна търговска банка получават правото да придобият над 70% от БТК от настоящите кредитори на дружеството.

Телекомът наруши условията по дълга си и стана сосбственост на кредиторите си през  2010 г. след спад в представянето на компанията, припомня Reuters. Опитите за продажба на предприятието на трети лица, включително турска компания за мобилни телефони Turkcell и дубайския Oger Telecom се провали.

Сделката се присъединява към списъка на дългови преструктуриране на изпадналите в затруднение и компании, които не са регистрирани във Великобритания - като германската телекомуникационна компания Primacom . През последните три години вече нщколко подобни сделки са получили одобрение от съда Великобритания, който се разглежда като благоприятна юрисдикция, когато става въпрос за справяне с такива ситуации, защото има добре изпитани правна рамка.

PineBridge Investments, част от телекомуникациионната и медийна бизнес империя на родения в Хонг Конг магнат Ричард Ли, ще загубят контрола си от 94% във Vivacom, търговско наименование на БТК, която е третият по големина мобилен оператор в България, припомня Reuters.


Над 90% от кредиторите на Vivacom одобриха условията на преструктуриране на заседанията през август. Един кредитор - KDB Банк, Унгария - изрази своето несъгласие по време на съдебното заседание в четвъртък. Сред аргументите му бяха и това, че съдът във Великобритания не е имал право да се произнася по казуса с българска фирма тъй като няма юрисдикции.

Въпреки това, съдията отхвърли възражението на основание на договора за кредит, който е подписан според английското право през 2007 г., когато Vivacom натрупал дълговете си, които включват старши и младши ранг заеми и мецанин финансиране.

Като част от преструктурирането, VTB и КТБ ще инжектира 130 милиона евро за частично погасяване на дълга в замяна на комбинирано придобиване на 73% от акциите на компанията и намаляване на дълга й до около 588 млн. евро.

Старши кредитори, сред които са RBS, Deutsche Bank, UBS и UniCredit, ще запазят 21%. Младяите кредитори ще получат опциите в акции на компанията, но ще отпишат своите вземания по дългове.

Подкрепи Economic.bg