Лошите кредити в Испания поставиха нов рекорд

Необслужваните заеми представляват 10.5% от общия обем на отпуснатото кредитиране

128 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Необслужваните кредити в Испания продължават да нарастват и в края на август техният дял е вече рекордните 10.5% от общият обем на отпуснатите заеми в страната. За един месец увеличението в номинална стойност е 9.3 млрд. евро, след като през юли нивото им беше 10.1%, предаде Bloomberg.

Според анализатори банковата система в страната ще се сблъска с най-лошия сценарий, който беше разигран при проведените от независимата консултантска компания Oliver Wyman стрес тестове. Този сценарий включва свиване на икономиката с 4.1% през 2012 г., с 2.1% през 2013 г. и с 0.3% през 2014 г. Изчисленията им показват, че подобно развитие на ситуацията би означавало за банките загуби по отпуснатите кредити в размер на 270 млрд. евро, както и капиталов недостиг от общо 59.3 млрд. евро.

Вероятността за подобен сценарий обаче се оценява на едва 1% от испанското правителство и централна банка. Анализатори от Citigroup и Nomura обаче смятат, че продължаващото орязване на разходите и общата икономическа обстановка вече дават основания да се смята, че този най-лош възможен сценарий е доста правдоподобен.


"Не можете да прогнозирате 1% вероятност за осъществяването на сценарий, който вече изглежда реалистичен", коментира Силвио Перуцо, икономист за региона на Европа в лондонския офис на Nomura. Според прогнозата му БВП на Испания ще намалее с 6.2% от 2012 г. до 2014 г.

Кредитирането в Испания отчита свиване с 1.1% през август в сравнение с юли. Понижението спрямо август 2011 г. е с 5%, показват данните на централната банка. Спадът в обема на привлечените депозити пък е с 1.1% на месечна и с 8.7% на годишна база.

Подкрепи Economic.bg