Професор от БАН защити данъка върху лихвите

Това ще даде допълнителни приходи на бюджета, защити се Митко Димитров

3575 ~ 2 мин. четене

Ръководителят на икономическия институт на БАН проф. Митко Димитров защити идеята да се въведе данък върху лихвите от депозитите - предложение залегнало и в приетия от Министерски съвет Бюджет 2013 г.

"Това ще даде допълнителни приходи на бюджета. Някои казват 120 млн., зависи колко ще бъдат реално парите, които ще влязат в бюджета, но практически това е нещото, което е сигурно. Оттам нататък, дали ще накара хората да ограничат размера на влоговете си и да започнат да пазаруват повече, аз не бих казал, че непременно това ще се случи. Нито пък обратното - че това ще накара хората да си изтеглят влоговете, пък да ги крият в дюшеци и буркани - това също не ми изглежда вероятно", каза в ефира на Дарик проф. Димитров. Той подкрепи облагането на печалбите от хазартните игри и от фондовата борса, но пък призовава за по-мъдро разпределение на разходите в бюджета.

От години се дават пари за силовите министерства и администрацията, но пък се пренебрегват образованието, науката и здравеопазването, припомни професорът. Ученият е категоричен, че страната ни не трябва да разчита единствено на вътрешното потребление, за да закрепи бюджета за догодина.

Проф. Димитров е на мнение, че плоският данък трябва да се запази у нас за по-дълъг период, въпреки странния развой на мнението на финансовия министър Симеон Дянков и идеята му за връщане на подоходното облагане. Пропорционалното облагане трябва да остане у нас, защото така тежестта пада еднакво върху всеки спрямо доходите му и се избягват популистки изказвания като "вземаме от богатите, за да дадем на бедните", е мнението на Митко Димитров.

Подкрепи Economic.bg