Лошото време може да причини недостиг на течен шоколад

Цената на лешниците е с 60% по-висока от началото на годината

Лошото време може да причини недостиг на течен шоколад
4448 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Лоши новини за любителите на течния шоколад. Неблагоприятните климатични условия в Турция, най-големият производител на лешници в света, може да причинят глобален недостиг на сладката паста, чиято важна съставна част са този вид ядки, пише The Washington Post.

Южната ни съседка осигурява обикновено около 70% от глобалното потребление на лешници, но тази година се очаква реколтата да е с повече от 30% по-слаба. В резултат на това цената на ядките е скочила с 60% от началото на годината и почти се е удвоила от есента на 2013 г. насам.

Реакцията на пазарите е сериозен удар за производителите на шоколад по цял свят, но най-уязвима се Ferrero group, произвеждаща популярната шоколадово-лешникова паста Nutella. Компанията влага 50 лешника във всеки 400-грамов буркан течен шоколад, за които разчита почти изцяло на Турция.

Високите цени няма да засегнат единствено потребителите, но и свързани индустрии по цял свят. Италианската верига разполага с девет различни фабрики на няколко континента. Освен Турция, основни доставчици на суровини са още Малайзия (палмово масло) и Нигерия (какао). Евентуален спад в потреблението може да се отрази на съответните отрасли в тези страни и огромният брой хора, които намират препитанието си в тях.

За да се предпази от покачващата се стойност на суровината, Ferrero group придоби турската Oltan - водеща компания в търговията и преработката на лешници.

Дори и да успее до някаква степен да задържи себестойността на продуктите си, веригата се изправя и пред други предизвикателства за разходите си.

Палмовото масло, отговарящо за около 20% от съдържанието също поскъпва, а какаото се търгува с 40% нагоре от миналата година. Причините за тези движение са също свързани с метеорологичната обстановка в районите, които са най-големи доставчици.

Вероятно течен шоколад ще има за всички… които обаче са готови да заплатят по-високата му цена.  

Подкрепи Economic.bg