МОСВ отпуска средства за боклука на София

Заводът ще произвежда гориво, което ще може да се използва за оптимизация на работата на „Топлофикация София”

84 ~ 1 мин. четене

Министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова ще подпишат споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на втората фаза на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община, съобщиха от МОСВ.

Предвижда се да изграждането на съоръжение за цялостно механично-биологично третиране на отпадъците, генерирани на тертиорията на столицата. Стойността му е 192.6 млн. лв, като финансирането ще бъде по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци, а високоенергийната фракция отделена от общия поток отпадъци ще се използва за производство на енергия.

Заводът ще произвежда гориво, което ще може да се използва в горивни инсталации, включително за оптимизация на работата на „Топлофикация София”, за която в момента се извършват предпроектни проучвания с цел определяне на необходимите инвестиции. За отпадъците на столицата това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци около 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци е част интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на Столична община. Общата стойност на проектите е близо 360 млн. лв., от които почти 300 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, осигурена от Европейския фонд за регионално развитие и от Националния бюджет. Това е най-големият проект по Оперативна програма "Околна среда".

Подкрепи Economic.bg