МТИТС: ЕК одобри жп връзката Скопие - София

Това е важен участък от коридор VIII на ЕС, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров

Автор: Николай Марченко

Подкрепихме Република Македония пред Брюксел за изграждането на жп линията Скопие – София. Това съобщи зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по повод провелата се в Брюксел среща между него, македонския му колега Елена Кузмановска и директор в Генерална дирекция „Разширяване” Александра Грание.

Според заместник на Данаил Папазов тази среща е била първа стъпка към координираните усилия на България и Македония да реализират един исторически проект. „Неговото завършване ще бъде още една стъпка към интегрирането на Македония в европейското семейство и в същото време ще допринесе и за интегрирането на българската транспортна система в балканската транспортна система, така че тя да развие своята конкурентоспособност и да може да предоставя още по-добра транспортна услуга, както на българските товародатели, така и да обслужва транзитните товаропотоци, които преминават през страната”, каза Петър Киров, цитиран от Фокус. 

По думите му, срещата е била инициирана от българската страна и целта ѝ е била да се подкрепи развитието на Коридор VIII в Македония, за да се реализира проекта за свързването на София и Скопие с железница. „Срещата, която се проведе в Брюксел, беше изключително важна, защото за първи път българската страна изрази пред Еврокомисията своята ясна и категорична подкрепа за развитието на Коридор №8 в частта му от Скопие до българската граница”, заяви Киров. Той допълни, че на срещата са присъствали и представители от генералните дирекции „Регионална политика” и „Мобилност и транспорт”.

„Това беше една широкообхватна среща, на която присъстваха всички заинтересовани дирекции от службите на Европейската комисия, под координацията на Генералната дирекция „Разширяване”. Представени бяха пред македонската страна възможностите за финансиране на проектирането и предпроектните проучвания на липсващите участъци от железопътната връзка между София и Скопие”, обясни Петър Киров.

От думите на зам.-министъра стана ясно, че благодарение на срещата е получена подкрепата на ЕК, след „недвусмислено заявената подкрепа от страна на България”. Това според него означава, че ЕК ще инвестира в проекта, чрез инструмента за присъединяване IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance). „ЕК ще финансира, както предпроектните проучвания, така и изготвянето на технически проект за целия участък до българската граница. Друг източник за финансиране на инфраструктурата ще бъде Европейската банка за възстановяване и развитие”, обобщи Петър Киров.

Коментари: 0