МВФ одобри $17 млрд. за Украйна

Страната ще може да разчита на 3,2 млрд. долара до дни

Автор: Стилиян Гребеничарски

Международният валутен фонд е одобрил заем от 17 млрд. долара за Украйна, съобщават световни информационни агенции. 3,2 млрд. долара от средствата ще бъдат отпуснати до дни за да може страната да покрие най-спешните си задължения.

На фона на опитите сепаратисти да откъснат части от Източна Украйна, МВФ отчита възможността от допълнителни политически предизвикателства, следващи от условията на заема. „Програмата има своите рискове. Украйна има, обаче, възможност да използва момента за да промени досегашните фискални и управленски практики“, заяви управляващият директор на Фонда Кристин Лагард.

Решението на МВФ отваря пътя за допълнително финансиране от страна на Европейския съюз и САЩ. Украинското правителство трябва да изплати 9 млрд. долара дългове в чужда валута до края на годината, а финансовият министър Виталий Лисовенко изрази надежда ресурсът на международната организация да успокои инвеститорите и страната да се завърне на международните дългови пазари до края на годината.

От своя страна украинските власти поемат ангажимент  за реформиране на публичните сфери, поддържане на променлив валутен курс и таргетиране на инфлацията най-късно от средата на 2015 г. Едно от изискванията, което провокира най-сериозно противопоставяне е либерализирането пазарите на енергийните продукти, което ще доведе до премахване на субсидираните цени.

Въпреки прогнозите на МВФ за спад от 5% на Украинската икономика през тази година, Фондът очаква през 2015 г. страната да се върне по пътя на растежа, добавяйки 2% към брутния си вътрешен продукт.              

Коментари: 0