МВФ прогнозира инфлация и слаб растеж в България

Мисията на фонда препоръча пенсионна реформа и ефективно харчене на бюджетните средства

164 ~ 2 мин. четене

Инфлацията в България ще се върне, но равнищата й ще останат умерени. В прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за страната ни е записано още, че икономическият растеж ще остане слаб и ще бъде подкрепян основно от износа и от средствата, постъпващи от европейските фондове. Също така според специалистите бюджетът за 2014 г. е амбициозен, но изпълним, а основните рискове пред него са свързани с евентуалното неизпълнение на заложените данъчни приходи. Друга опасност създават държавни компании от енергетиката и железопътния транспорт, които са силно задлъжнели, пише още в доклада.

Това стана ясно в края на редовната мисия на фонда, водена от ръководителя на институцията за България Мишел Шанън. Както и при предишната си визита, Шанън препоръча на правителството да предприеме мерки в областта на пенсионната реформа, както и да контролира разходите си, за да бъде изпълнена заложената цел за бюджетния дефицит от 2% в края на годината.

Прогнозата на МВФ е в края на 2014 г. инфлацията да се повиши до 1.5%. Тази година се очаква да завърши с дефлация от 0.5%. По отношение на икономическия растеж фондът вече актуализира прогнозата си, като понижи перспективите за тази година на 0.5%, а за следващата проектира ръст на БВП от 1.6%. Според Мишел Шанън рисковете пред бюджета са свързани с евентуално неизпълнение на заложените приходи. "Докато наскоро обявените дейности по проекта "Южен поток" могат да осигурят подобрение при приходите, те могат да не се изпълнят, ако възстановяването на потреблението е по-слабо, отколкото се очаква, а инфлацията остане ниска", се посочва в становище на мисията на МВФ. В този смисъл експертите са на мнение, че може да се наложи обуздаване на правителствените разходи, за да се гарантира, че заложената цел за бюджетния дефицит ще бъде постигната.

Подкрепи Economic.bg